Жінки — це 50% успіху України

До Ради внесли законопроєкти, які пропонують карати за сексизм

Народні депутати пропонують карати за сексизм штрафами, громадськими роботами або адміністративним арештом. Про це йдеться у двох законопроєктах, що опубілковані на офіційному порталі Верховної Ради.

Так, представники фракції «Слуга народу» зареєстрували проєкт закону №4598, який на офіційному рівні визначить саме поняття сексизму. Інший законопроєкт №4599 прописує види відповідальності за це порушення. Обидва документи надіслано на розгляд до профільного комітету.

Автори законопроєктів зазначають, що на законодавчому рівні питання відповідальності за прояви сексизму досі залишається неврегульованим.

«Як відомо, адміністративне правопорушення, на яке не відреагувала держава, завдає охоронюваному правопорядку та правовідносинам суттєвої шкоди. А безкарність правопорушника заохочує на вчинення нових правопорушень», – йдеться у пояснювальній записці до документу.

Що таке сексизм?

Також нардепи пропонують вважати сексизмом:

Прояви сексизму хочуть заборонити в усіх видах реклами. Як виняток пропонується розглядати:

У законопроєкті наголошується, що на сексизм можна буде поскаржитися органам державної влади, місцевого самоврядування, Національній поліції, уповноваженому з прав людини. Також особа може звернутися до суду.

За прояви сексизму пропонують карати:

«Встановлення відповідальності за прояви сексизму у суспільстві сприятиме захисту охоронюваного правопорядку і правовідносин, викоріненню сексизму, а також реалізації прав та можливостей людини і громадянина», – підсумували законотворці.

Нагадаємо, в березні 2019 року Рада Європи вперше затвердила юридичний документ, у якому з’явилося визначення сексизму. Відповідно до Рекомендацій щодо запобігання та протидії сексизму, що були прийняті Комітетом міністрів Ради Європи, держави повинні активізувати свої зусилля для подолання сексизму в усіх сферах життя. У тексті підкреслюється, що сексизм є проявом «історично нерівних владних відносин» між жінками і чоловіками, що призводить до дискримінації і перешкоджає всебічному розвитку жінок у суспільстві.

50%