Жінки — це 50% успіху України

Інвестиції в жінок забезпечать глобальні вигоди, – Іванка Трамп

Минулого місяця у Вашингтоні відбулися весняні зустрічі Групи Світового банку та Міжнародного валютного фонду. Головною темою заходу було питання – як сприяти сталому і всеосяжному економічному зростанню. Але в той час як світові лідери намагаються відродити світову економіку, суттєвий елемент формули зростання і стабільності залишається недооціненим: а саме, розширення економічних можливостей жінок, що, безперечно, дивіденди сім’ям, бізнесу і нації.

Хоч той факт, що один з найбільш ефективних способів сприяти зростанню глобальної економіки – це розширення ролі жінки в бізнесі, доведення уже не потребує, однак лише 55% жінок входять в частку оплачуваної робочої сили по всьому світу. Це безцінний і доведено прибутковий актив, в який ми, однак, не інвестуємо ресурси, щоб розкрити повний потенціал жінок.

Дослідження Групи Світового банку, МВФ, і ОЕСР, а також приватні дослідження, свідчать, що ми можемо поповнити світову економіку мільярдами, створюючи сприятливі умови і збільшуючи рівень залученості жінок в світову оплачувану діяльність, володіння бізнесом, а також підвищуючи продуктивність їх роботи.

Отож ліквідація гендерних прірв має сенс як на макроекономічному рівні, так і на рівні окремих компаній.

До того ж, жінки схильні виділяти велику частину своїх доходів на продукти харчування, турботу про здоров’я і на освіту – на те, що приносить користь їх дітям і має мультиплікативний ефект на покоління вперед. І навіть при визнанні усіх переваг інвестицій в жінок-підприємців та працюючих жінок, прогрес в цій сфері застопорився.

У Доповіді про світовий ґендерний розрив Міжнародного економічного форуму 2016 року підраховано, що досягнення економічного паритету між статями може зайняти 170 років, що не може бути прийнятним.

Було відзначено, що жінок-підприємців більше утискають законодавчі положення, що обмежують економічні можливості жінок. Вони не дають їм опановувати певні професії, подорожувати, обмежують їх права успадковувати або володіти землею. Підприємства, що належать жінкам, входять в більш вузьке коло секторів, в основному з більш низькими показниками прибутку і експортним потенціалом.

Минулого місяця канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка закликає до активних дій, приймала саміт W20 («Жіночої двадцятки») в Берліні, приділяючи особливу увагу підтримці розширення економічних можливостей жінок як невід’ємної частини порядку денного «Великої двадцятки».

На саміті було наголошено на тому, що потрібно збільшити доступ до фінансів, перерозподілити соціальну роботу, посприяти прогресу в галузі фінансової залученості і запропонувати програми з підготовки жінок-підприємців, а також допомогти їм з доступом до ринків більш високої вартості. Необхідно розробити нові нормативно-правові рамки, що сприяють розвитку і росту продуктивності жінок. Правильне навчання збільшить здатність жінок вести власний бізнес.

Групи, подібні W20, Світовому економічному форуму, Світового банку та Групі високого рівня ООН, зіграли важливу роль у зміцненні аргументів на користь інвестування в жінок і знайшли ефективні рішення.

Політичні лідери, керівники, економісти і вчені – всі згодні з тим, що один з найбільш ефективних способів сприяти зростанню глобальної економіки – це розширення ролі жінки в бізнесі.

Джерело: https://www.ar25.org