Жінки — це 50% успіху України

Ірина Геращенко: «У рамках роботи над новим виборчим законодавством, ми будемо наполягати на запровадженні гендерної квоти на виборах до Парламенту»

«У рамках роботи над новим виборчим законодавством, ми будемо наполягати на запровадженні гендерної квоти на виборах до Парламенту», – зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час презентації Альтернативної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської про стан виконання Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, що відбулася 7 лютого.

Під час обговорення Альтернативної доповіді І.Геращенко відзначила зростання політичної участі жінок, яке відбувається в Україні протягом останніх років.

«Хоча рівень представництва жінок в українському Парламенті іще не досягнув загальноєвропейського, але наявна позитивна динаміка участі жінок у політиці як на національному рівні, так і в органах місцевого самоврядування”, – зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради.

У цьому контексті І.Геращенко підкреслила позитивний вплив гендерної квоти, яка була включена у Закон України «Про місцеві вибори» у 2015 році і наголосила на необхідності запровадження квотування під час наступних виборів у Парламент.

У ході обговорення учасники заходу порушили питання необхідності удосконалення законодавства у сфері запобігання насильству щодо жінок. І.Геращенко також зазначила, що одним із пріоритетних напрямів роботи Верховної Ради України лишається ратифікація Стамбульської конвенції.

«Прикро, що восени деструктивна позиція деяких депутатів, серед яких і члени української делегації в ПАРЄ, завадила нам ратифікувати Стамбульську конвенцію, що є одним із ключових документів Ради Європи у сфері гендерної рівності. Але ми з колегами продовжуємо наполегливо працювати в напрямку ратифікації Конвенції, яка стане важливим кроком до захисту українських жінок від насильства та дискримінації», – підкреслила І.Геращенко.

Серед іншого вона відзначила зростання ролі українських жінок у сфері миротворчої діяльності в умовах конфлікту на сході України. Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях поінформувала, що станом на 1 листопада 2016 р. військову службу проходять 18352 жінки, у тому числі 2458 – офіцери, 1237 – прапорщики, 2889 – сержанти, 11378 – солдати, 390 курсантів, й іще понад 32 000 жінок є співробітниками Збройних сил України.

«Під час поїздок ми з колегами відвідуємо військові частини, де спілкуємося з жінками і тому, ми розуміємо, що є ще багато проблемних питань, над якими потрібно працювати. Зокрема, покращення соціально-побутових умов для жінок-військових сприяло б залученню більшої їх кількості на контрактну службу», – підкреслила І.Геращенко.

Перший заступник Голови Верховної Ради подякувала Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини за підготовку Альтернативної доповіді. Вона наголосила, що дані про ключові досягнення та експертні рекомендації, надані в Альтернативній доповіді, є особливо корисними напередодні 61-ої сесії Комісії ООН зі становища жінок, у Нью-Йорку, де Україна має презентувати здобутки у сфері гендерної рівності.

Захід відбувся за участі народного депутата України, Голови підкомітету з питань гендерної рівності і недискримінації Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ірини Суслової, представників міністерств та відомств, а також делегатів від громадських та міжнародних організацій.

Джерело http://rada.gov.ua/news/Novyny/140130.html