Жінки — це 50% успіху України

Латвійську дипломатку Ілзе Юхансоне призначено генеральним секретарем Європейської комісії

Колишня латвійська дипломатка Ілзе Юхансоне стала генеральним секретарем Європейської комісії. Про це повідомляє пресцентр Європейської комісії.

Це найвища чиновницька посада у виконавчих органах ЄС.

Вона є восьмою людиною, яка обіймає цю посаду.

Юхансоне виконувала обов’язки генерального секретаря після відставки Мартіна Зельмаєра минулого літа.

Ілзе Юхансоне очала працювати у Міністерстві іноземних справ Латвії від 2008 року. До роботи в МЗС, обіймала високі посади в Міністерстві внутрішніх справ та Мін’юсті. У 2011-му вона стала Постійною представницею Латвії в ЄС.

У 2015 році Юхансоне перейшла на роботу в Єврокомісію, ставши заступницею генерального секретаря.

Ілзе Юхансоне закінчила філологічний факультет Університету Латвії і за першою освітою є вчителькою латвійської мови та літератури. Також вона закінчила юридичний факультет.

Як відзначає Politico, шанси Юхансоне на посаду оцінювали не дуже високо, через те, що вона є вихідцем з невеликої європейської країни, до того ж вона не з тих, хто пропрацював у Єврокомії усе життя. Проте у неї склалися досить добрі робочі стосунки з новою президенткою ЄК Урсулою фон дер Ляєн, якій вона допомагала увійти в курс справ.

Читайте також: Урсула фон дер Ляєн: Політика без крику та грюкоту

Серед інших кандидатів, які претендували на цю посаду, були француз Жан-Ерік Паке, який очолює генеральну дирекцію Комісії з досліджень та інновацій, та іспанець Даніель Каллея Креспо, який очолює департамент навколишнього середовища.

50%