Жінки — це 50% успіху України

МФО «Рівні можливості» відреагувало на висловлювання Зеленського про «бренд»

Міжфракційне об’єднання «Рівні можливості» відреагувало на «недоречні висловлювання про українських жінок» президента України Володимира Зеленського під час офіційного візиту до Франції.

«За словами президента, красиві жінки в Україні залишаються брендом поряд зі смачною їжею. Очевидно, що подальші тези про технологічність країни дисонують із застарілими стереотипними принизливими уявленнями про українок. МФО «Рівні можливості»/Equal Opportunities Caucus закликає всіх політиків і публічних діячів уникати подібних висловлювань, адже маючи навіть добрі наміри зробити комплімент, можна тим самим проявити неповагу і нашкодити іміджу країни. Час змінюватися і час говорити про гідність кожного і кожної, в тому числі, про реальні здобутки українських жінок, якими варто пишатися і про які варто говорити на міжнародному рівні зокрема», – йдеться у повідомленні.

Також наголошується, що президент має вибачитися за це висловлювання на адресу українок.

 

Зазначимо, що заяву зроблено через фразу, яку Володимир Зеленський озвучив, перебуваючи з офіційним візитом у Парижі:

«Завжди було уявлення в усіх у світі, що Україна – це насамперед сільське господарство, шахти, металурги, а туристи завжди говорили, що в Україні дуже красиво, дуже смачно і дуже красиві люди, особливо жінки. Так, це все є, і воно залишається нашим брендом, але є й інші цифри, які говорять про те, що IT-індустрія, IT-технології та компанії дуже швидко розвиваються в Україні», – заявив президент.

Висловлювання викликало обурення і блискавичну реакцію. Так, у Фейсбуку з’явилися сотні гнівних записів за тегами #янетуристичнийбренд #я_не_бренд.

Тим часом, голова інформаційно-консультативного жіночого центру в Україні Олена Суслова висловила намір готувати позов до суду, проте зазначила, що фраза не є такою відвертою, як в Януковича чи Азарова, а тому «кваліфікація як утиск може бути не визнана».

Нагадаємо, Суслова у 2010 році вже позивалася проти екс-прем’єра Миколи Азарова за його вислів, що управління державою не є жіночою справою. Також відповідний позов подавала тодішня президентка Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна» Катерина Левченко.

50%

Фото: opinionua.com