Жінки — це 50% успіху України

НАТО вперше в історії затвердив політику із запобігання сексуальній нарузі

NATO Secretary General Jens Stoltenberg views NATO Training Camp Base-Iraq activities at Camp Besmaya, Iraq, March 5, 2018. Stoltenberg greeted NATO trainers and Iraqi troops while touring the facilities

Північноатлантичний альянс ухвалив свою першу політику щодо запобігання та реагування на сексуальну експлуатацію та наругу, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на пресреліз НАТО.

Політика, яка стосується всього персоналу, чітко визначає нульову толерантність у підході НАТО до сексуальної агресії, йдеться у повідомленні.

«Ця жорстка політика визначає, яка поведінка є неприйнятною, як їй запобігти та як союзники спільно працюватимуть задля забезпечення підзвітності. Політика орієнтована насамперед на профілактику, що є ключовим для захисту жінок, дівчат та всіх, кому може загрожувати ризик», – заявили в Альянсі.

Там також підкреслюють, що ця політика підвищує поінформованість, передбачає навчання та інші кроки для створення середовища, сприятливого для запобігання сексуальній експлуатації та нарузі.

Читайте також: Кому і навіщо потрібен Центр гендерних компетенцій у секторі безпеки й оборони?

За словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, політика є «ще одним практичним способом, яким ми демонструємо свою прихильність до наших принципів та основних цінностей, зокрема повагу до прав людини».

У пресовому повідомленні ще раз наголошується, що НАТО прагне просувати гендерну рівність та принципи резолюції Ради Безпеки ООН «Жінки, мир, безпека» в межах своїх завдань та функцій – військових та цивільних.

Політика була схвалена міністрами закордонних справ НАТО в листопаді 2019 року та затверджена лідерами НАТО на їхній нараді в Лондоні в грудні.

Нагадаємо, в січні 2019 року уряд України схвалив програму Україна-НАТО, де гендерна рівність є одним із пріоритетів реформи сектору безпеки.

50%