Жінки — це 50% успіху України

НДІ: 27 рекомендацій для поліпшення виборчого процесу в Україні

Національний демократичний інститут провів аналіз передвиборчого середовища та оприлюднив звіт із рекомендаціями й заувагами.

Експерти та експертки наголосили, що перед проведенням місцевих виборів перед Україною постає чимало проблем. Зокрема, це складна нова виборча система, виклики, спричинені конфліктом із Росією і загрози для громадського здоров’я, пов’язані з пандемією коронавірусу.

«Ці вибори стануть барометром демократичного прогресу країни. Надійний виборчий процес, результати якого відображають волевиявлення виборців, слугуватиме необхідним поштовхом для демократичної траєкторії руху України», – говорить колишня депутатка Європейського парламенту Ребекка Гармс.

Звіт пропонує 27 рекомендацій, спрямованих на покращення виборчого процесу в Україні. Зокрема, рекомендується таке:

Також повідомляється, що НДІ визначив експертів для проведення довгострокового ґрунтовного аналізу ключових тем, висвітлених у цьому звіті, та буде продовжувати здійснювати моніторинг усього виборчого процесу до його завершення. Невдовзі після виборів НДІ представить комплексну оцінку виборчого процесу в цілому.

Аналіз передвиборчого середовища базується на результатах глибинних онлайн інтерв’ю з представниками та представницями українських урядових інституцій, політичних партій, органів адміністрування виборів, громадянського суспільства, засобів масової інформації, українських та міжнародних організацій зі спостереження за виборами; постійної взаємодії із зацікавленими сторонами виборчого процесу; а також на основі досвіду та зв’язків Інституту, напрацьованих протягом майже 30 років реалізації програм в Україні та здійснення спостереження за виборами в усьому світі. Інтерв’ю були проведені 14-18 вересня 2020 року командою НДІ, до складу якої увійшли колишня депутатка Європейського парламенту Ребекка Гармс, регіональна директорка програм НДІ у Євразії Лора Джуетт, заступниця директора НДІ в Україні Натія Джикія, програмний директор НДІ з питань виборів Маріо Мітре та директор НДІ в Україні Ієн Т. Вудвард.

50%