Жінки — це 50% успіху України

Новий глава ООН призначив трьох жінок на найвищі керівні посади

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш оголосив про те, що міністр охорони навколишнього середовища Нігерії Аміна Мохаммед буде його заступником і призначив ще двох жінок на ключові керівні посади, повідомило агентство Agence France-Presse.

Гутерріш визначив досягнення гендерного паритету у всесвітній організації пріоритетним на час свого перебування на посаді, яке почалося 1 січня. На даний момент жінки займають менше однієї чверті керівних посад в ООН.

Марія Луїза Рібейру Віотті, високопосадовиця міністерства закордонних справ Бразилії, буде керівником апарату Гутерріша, а Кан Гюн Ва з Південної Кореї була призначена на нову посаду спеціального радника з питань політики.

Багато хто передбачав призначення Аміни Мохаммед на посаду заступника Генерального секретаря ООН після того, як вона провела успішні переговори щодо Цілей сталого розвитку – Організація Об’єднаних Націй затвердила 17 цілей, які мають на меті подолання бідності до 2030 року. Мохаммед замінить на цьому посту Яна Еліассона зі Швеції.

Віотті, яка у Бразилії була заступницею міністра закордонних справ з питань Азійсько-тихоокеанського регіону, раніше також була послом у Німеччині і постійним представником Бразилії при ООН. Вона допомогла сформувати роль Бразилії в рамках БРІКС – групи країн зі зростаючими економіками, – і працювала в якості Генеральним директором з прав людини та соціальних питань в МЗС Бразилії.

Кан була керівником перехідної команди Гутерріша і працювала на посаді заступника Координатора надзвичайної допомоги ООН з квітня 2013 року.

Гутерріш, колишній прем’єр-міністр Португалії, який був Верховним Комісаром  ООН у справах біженців протягом 10 років, переміг на виборах глави ООН, незважаючи на заклики деяких країн-членів уперше в 71-річній історії організації обрати жінку.

Після прийняття присяги він зазначив, що «гендерна рівність є обов’язковою» і «стане безумовним пріоритетом в ООН на всіх рівнях».

Гутерріш замінив Пан Гі Муна, колишнього міністра закордонних справ Південної Кореї, який очолював ООН упродовж двох п’ятирічних термінів.

Джерело https://www.theguardian.com/world/2016/dec/15/next-un-chief-names-three-women-to-senior-posts