Жінки — це 50% успіху України

Президент підписав указ про захист постраждалих від домашнього насильства

Президент Володимир Зеленський підписав указ «Про невідкладні заходи із захисту прав та інтересів осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі», повідомляє сайт глави держави.

В умовах пандемії COVІD-19 за перші шість місяців 2020 року поліція отримала майже вдвічі більше звернень щодо домашнього насильства, ніж у попередньому півріччі. Глава держави акцентував увагу на важливості підвищення рівня довіри людей до служб, покликаних допомагати в таких випадках.

«Людина має бути впевненою, що їй справді допоможуть, а не створять нові проблеми», – наголосив Володимир Зеленський.

За його словами, попри те, що домашнє насильство в Україні вже криміналізовано, потрібно розробити механізми реалізації ухваленого законодавства й створити систему доступних послуг для постраждалих у регіонах України.

Президент також зауважив, що питання запобігання та протидії насильству щодо жінок є одним із індикаторів цілей, визначених указом про Цілі сталого розвитку. А протидія гендерно зумовленому насильству є елементом «Партнерства Біарріц», до якого приєдналася Україна.

«Отже цей напрям є частиною внутрішньої та зовнішньої політики нашої держави, для якої права людини – найвища цінність», – заявив Зеленський.

Головні напрямки, на яких зосереджено увагу в проєкті указу:

Читайте також: Україна приєдналася до «Партнерства Біарріц» з утвердження гендерної рівності

У свою чергу, дружина президента Олена Зеленська також нагадала про те, що Україна офіційно стала повноправною учасницею міжнародного «Партнерства Біарріц».

«Відтепер Україна взяла на себе зобов’язання, і ми будемо відповідати за їхнє виконання перед нашими міжнародними партнерами. Зокрема за те, як ми протидіємо побутовому та гендерно зумовленому насильству. Мені здається, що цей указ – один із важливих кроків для досягнення цієї мети», – зазначила Олена Зеленська.

«Кожен, хто потерпів від домашнього насильства здебільшого почувається самотньою у своїй біді. Завдання держави — одночасно захистити жертву, надати їй допомогу і прихисток. З іншого боку — вжити заходів реагування проти кривдника, як в окремих випадках, так і загалом. На жаль, 80% звернень щодо випадків домашнього насильства надходять від жінок, тому створення ефективної системи запобігання та реагування на таке насильство — важливий пункт порядку денного на найвищому політичному рівні: президента, уряду, і, зокрема, для мене як віцепрем’єрки. Особливо в умовах кризи, яка загострює існуючі проблеми, включаючи питання соціальної та гендерної нерівності», — наголосила віцепрем’єрка Ольга Стефанішина.

Нагадаємо, раніше Стефанішина заявила, що уряд готовий внести на розгляд парламенту законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції. Ідеться про Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, яка була відкрита для підписання 11 травня 2011 у Стамбулі, Туреччина. Стамбульська конвенція є першим документом, який юридично зобов’язує створити правову базу для боротьби з насильством стосовно жінок. Країни, що приєдналися до конвенції, повинні криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне та сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти і стерилізацію. Україна одна з перших країн, яка підписала Конвенцію ще в 2011 році, але досі не ратифікувала. Наразі Стамбульську конвенцію ратифікували понад 30 країн.

Європейський Союз та Рада Європи закликають Україну ратифікувати її без зволікань. В Україні насильство над жінками залишається однією з найгостріших соціальних проблем: щорічно кількість жертв сягає 1,1 мільйона.

50%