Жінки — це 50% успіху України

«Рада жіночих ініціатив» запустила курс лекцій із протидії сексизму

Громадська організація «Рада жіночих ініціатив» запустила відеокурс лекцій «Як сучасній жінці протидіяти проявам сексизму?». Наразі вже є шість відео, які можна подивитися на Youtube-каналі РЖІ. Лекції читають очільниця «Ради жіночих ініціатив» Ольга Неманежина та юристка і гендерна експертка організації Марія Максимкова.

«Ми створили цей курс, тому що я сама це проходила і досі стикаюся з різними проявами сексизму. Також зустрічаюся з багатьма жінками, які працюють місцевими депутатками, держслужбовицями, є членкинями політичних партій. Вони часом розповідають про жахливі речі – побиття, шантаж, погрози розправою над близькими тощо. І не знають, що робити в таких випадках, не вірять, що за таке є відповідальність, і що суди працюють. Вони бояться за своє життя та близьких, їм страшно втратити роботу», – розповіла Ольга Неманежина.

Читайте також: Ольга Неманежина: «Якщо я зараз промовчу, то мене «з’їдять»

За її словами, спочатку було складно обрати формат, систематизувати інформацію та виділити різні прояви сексизму й пояснити, як потрібно протидіяти.

«Ідея була в тому, щоб допомогти жінкам зрозуміти, в якій саме ганебній ситуації вони перебувають, зорієнтуватися, заспокоїтися та зробити всі необхідні кроки, щоб максимально з честю та гідність вийти з таких ситуацій, поставити кривдника на місце, а в окремих випадках – щоб він поніс покарання. Ми взяли найпоширеніші форми: доброзичливий сексизм, ворожий сексизм, харазмент, наклеп, погрози та напад. Також у кожному відео є конкретні приклади, щоб легше було зрозуміти, що саме відбувається», – пояснила Неманежина.

Вона також додала, що ганебні ситуації, про які йдеться у відеороликах, дуже часто відбивають у жінок бажання йти в політику або займати керівні посади.

«Тому що жінка, яка вирішила вийти за рамки «дозволенного жіночого місця» на «чоловіче поле», проходить всі кола пекла, а витримати таке дуже важко. Саме тому наш курс допоможе зрозуміти, як протидіяти всім цим ганебних вчинкам. Як правило, все починається з доброзичливого та ворожого сексизму. Особливо треба звернуту увагу на доброзичливий, адже нерідко жінки не розуміють, що це призводить до меншої заробітної платі та гальмує розвиток кар’єри», – наголосила очільниця «Ради жіночих ініціатив».

Читайте також: Політичні жарти, за які варто бити по губах

Крім лекцій представниці громадської організації також готові проводити тренінги по всій Україні й допомагати жінкам готувати необхідні документи для правоохороних органів і судів.

«Ми плануємо додати до нашого курсу відео з психологинею, яка навчить, як саме впоратися з проявами сексизму, харазменту, агресією», – підсумувала Неманежина.

Звернутися до організаторів із пропозиціями чи проханнями можна, написавши на електрону адресу cwi.org.ua@gmail.com або на Facebook-сторінку.

Нагадаємо, що в Україні триває кампанія проти насильства щодо політично активних жінок #НеЦінаПолітики/#NotTheCost. Її організував Національний демократичний інститут (НДІ) за ініціативи голови Ради директорів НДІ Мадлен Олбрайт в рамках глобальної кампанії #NotTheCost. Якщо ви є активісткою чи політикинею і зіткнулися із проявами насильства, то закликаємо вас написати про це – заповнити форму й долучитися до кампанії. Умови участі передбачають, що анкету можна заповнити анонімно.

50%