Жінки — це 50% успіху України

«У феміністичного руху є питання»: З’явився флешмоб зі зверненням до кандидата в президенти

У громадськості назбиралося чимало запитань до обох кандидатів у президенти щодо гендерної політики та дотримання прав жінок і чоловіків.  Так, раніше 50% уже публікували текст #Будьтемужиком як тренд сучасної української політики, в якому йшлося про висловлювання чинного президента й одного з лідерів виборчих перегонів Петра Порошенка. Нині ж у Facebook запустили флешмоб із запитаннями до кандидата в президенти Володимира Зеленського. Перше відео розмістила юристка, письменниця, ведуча «Громадського радіо» Лариса Денисенко.

«Кандидат у президенти пан Зеленський має вигляд достатньо послідовної людини. Наприклад, він не спілкується з пресою у вільному форматі, і вчора словами його штаба було проігноровано звернення медіаруху. Але послідовний він і в тому, що систематично своїми веселими сценками стереотипізує, наприклад, жінок. Може тоді з такою категорією як ми, висміяною систематично, він піде подебатувати? Він же не «фемініст» і «дуже любить жінок». А в нашого феміністичного руху є питання щодо гендерної та антидискримінаційної політики, цікаво почути, як все це бачить людина сценаріїв, що рясніють українофобією, сесксизмом, гомофобією та ксенофобією, все це ж дуже весело, чи не так?», – йдеться у підписі до відео.

Денисенко також закликала інших відомих жінок підтримати цей флешмоб #фем_дебати, долучившись і поставивши свої питання кандидату.

Раніше Громадський альянс «Політична дія жінок» поширив заяву щодо того, що обрання на посаду президента шоумена Володимира Зеленського може стати реальною загрозою гендерній політиці.

«Причиною для нашого занепокоєння є те, що впродовж шістнадцяти років він та його студія «Квартал 95» озвучували і продовжують озвучувати жорстокі жарти, які цементують стереотипні гендерні ролі, підмінюють поняття, поширюють нетерпимість, мізогінію, расизм, сексизм, гомофобію, зневагу до людей з різними формами інвалідності. Громадянське суспільство стурбоване тим, що пан Зеленський та його «молода команда» нав’язують ідеї жіночої інакшості та меншовартості, які, на наше глибоке переконання, підтримують і заохочують суспільну нерівність та гендерне насильство. Ми хочемо нагадати, що минулого року громадськість рішуче протестувала проти аморальних жартів у цих програмах», – зазначається у заяві.

У Громадському альянсі також зауважили, що підтвердженням «позиції» Зеленського щодо прав жінок вже у статусі кандидата в президенти є остання його заява.

«На питання, як він ставиться до фемінізму і чи може назвати себе феміністом, Зеленський відповів: «Ви мене питаєте, чи фемініст я?! Звичайно ж ні! Але я прекрасно ставлюся до жінок». Вважаємо, що такі нісенітниці не повинні звучати з вуст громадянина європейської країни, а тим більше від особи, яка претендує на посаду глави держави… До того ж, пан Зеленський як кандидат у президенти не оприлюднив свого ставлення до цих проблем, не відповів ані на запит, ані на звернення і у його штаб», – наголосили в «Політичній дії жінок».

50%