Жінки — це 50% успіху України

Відразу п’ять найбільших міст Франції очолили жінки

Делфін Лабей здобула перемогу, балотуючись на посаду мера міста Періге,
фото sudouest.fr

Париж, Марсель, Страсбург, Лілль і Нант. За попередніми результатами муніципальних виборів, що відбулися 28 червня, ці п’ять найбільших міст Франції очолили жінки. Крім того, в Марселі, Безансоні, Біарріці, Періге та Пуатьє жінок уперше в історії цих міст обрали мерками.  

Анн Ідальго
Фото: france24.com

У Парижі перемогла 61-річна соціалістка Анн Ідальго, яка в 2014 році стала першою жінкою-мером столиці Франції. Цього разу її переобрали на цей пост із великим відривом від інших кандидаток.

За Ідальго проголосували 48,5% виборців. На другому місці опинилася Рашида Даті (33%). Тоді як колишня міністерка охорони здоров’я Аньєс Бюзеннабрала лише 13%.

Читайте також: Одразу три жінки стали ключовими кандидатками на крісло мера Парижа

Мартін Обрі
Фото: france24.com

У Ліллі 69-річна соціалістка Мартін Обрі ледве зберегла свою посаду, обійшовши кандидата від «зелених» із перевагою в 227 голосів, і отримала 40%. Це вже четвертий, і як вона сама пообіцяла, останній мандат очільниці міста. Колишня голова Соціалістичної партії Франції керує Ліллем уже 19 років, ставши першою жінкою-мером цього міста в 2001 році.

Жоанна Роллан,
Фото: 20minutes.fr

У Нанті сценарій муніципальних виборів був подібним до столичного. 41-річна соціалістка Жоанна Роллан, яка в 2014 стала першою жінкою-мером міста, була переобрана на свій пост, випередивши двох суперниць із результатом 59,67% голосів виборців.

Жанна Барсегян,
Фото: asbarez.com

У Страсбурзі 39-річна юристка, представниця партії Зелених Жанна Барсегян залишила позаду кандидата від правлячої партії «Вперед, Республіко», набравши 41,7% голосів. Барсегян походить із родини вірменських емігрантів. Вона відома тим, що брала участь у низці екологічних проєктів (найвідоміший з-поміж них — «Живий Рейн», який активісти реалізовували задля відновлення екосистеми річки). Медіа назвали її перемогу «несподіванкою». Однак обрання Барсегян дуже природньо вписується в контекст «зеленої хвилі» у Франції, адже за результатами другого туру муніципальних виборів у низці великих міст перемогли представники та представниці «зелених».

Мішель Рубірола
Фото: flipboard.com

У Марселі, другому за величиною місті Франції, підсумки другого туру ще не підбили. Місто чекає так званий «третій тур»: нового мера обиратимуть 3 липня під час голосування муніципальних депутатів. Однак уже ясно, що вперше в історії місто може очолити жінка. За підсумками голосування на виборах перемогла представниця «зелених» 63-річна Мішель Рубірола, яка набрала 38%. Її суперниця, кандидатка від правої партії «Республіканці» Мартін Вассаль отримала 30% голосів.

Також у Біарріці, Періге, Безансоні та Пуатьє жінок уперше в історії цих міст обрали мерками.  В двох останніх містах перемогли представниці «зелених».

Леонор Монкодюї
Фото: la-croix.com

У Пуатьє 30-річна Леонор Монкодюї обійшла чинного мера-соціаліста Алена Клейса, набравши 42,83%.

Анн Віньйо,
Фото: flipboard.com

У Безансоні 60-річна дослідниця-екологиня Анн Віньйо перемогла суперника від правої партії «Республіканці» з результатом 43,83%. З 2014 по 2020 роки вона працювала помічницею мера цього міста.

«Жінка в Безансоні – це новий і дуже важливий сигнал… Я сподіваюся, це стане сигналом, що політика має бути інакшою», – сказала Віньйон, прокоментувавши свою перемогу.

У Біарріці перемогу здобула Медер Аростегай, отримавши 50,22% голосів.

Медер Аростегай
Фото: sudouest.fr

«Це потужне відчуття – бути першою жінкою-мером Біарріца», – заявила вона журналістам.

Делфін Лабей
Фото: sudouest.fr

Тим часом соціалістка Делфін Лабей перемогла на виборах у місті Періге (за неї проголосували 40,5% виборців).

Як повідомлялося, другий тур місцевих виборів у Франції був перенесений через пандемію і відбувся 28 червня в умовах вкрай низької явки (понад 40%) через три місяці після проведення голосування у першому турі (15 березня). Вибори відтермінували через пандемію коронавірусу. У більшості міст переможців визначили за підсумками першого туру, однак чимало великих міст потребували проведення голосування у другому турі. Однією з причин низької явки цього разу міг стати острах людей заразитися коронавірусом. Вибори відбувалися із безпрецедентними санітарними заходами безпеки. Вхід на дільниці дозволявся лише у захисній масці.

50%