Жінки — це 50% успіху України

Вінницька міська рада погодила Концепцію програми «Місто за рівність»

Вінницька міська рада погодила Концепцію програми «Місто за рівність». Цю програму було прийнято на сесії 26 січня 2018 року після того, як у червні Вінниця приєдналася до Європейської хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад, що передбачає реалізацію механізмів для досягнення фактичної рівності жінок та чоловіків у житті місцевої громади та розширення можливостей рівноправного суспільства.

Вінницька міська рада – перший і поки що єдиний орган місцевого самоврядування, що підписав дану Хартію в Україні.

Як пише вінницька «Вежа», концепція програми «Місто за рівність» на період до 2023 року – це узгоджена система поглядів громади та влади на основні проблеми в сфері забезпечення гендерної рівності чоловіків і жінок в усіх сферах міського життя. Її метою є сприяння забезпеченню фактичної рівності прав та можливостей жінок і чоловіків.

Розробляли її на основі соціологічного дослідження “Гендерний портрет міста Вінниці 2013” та даних соціологічного аналізу 2017 року. Також було враховано міжнародне законодавство та інструменти Ради Європи, ЄС, ОБСЄ, ПРООН.

«Жінки і чоловіки на практиці не користуються однаковими правами, зокрема, це стосується нерівності заробітної плати та відсутності паритетного політичного представництва», – йдеться у Концепції.

Так, станом на даний момент, у складі Верховної Ради 12% становлять жінки (в попередньому скликанні їх було 9,4%), а кількість жінок в складі Вінницької міської ради – 17% (у попередньому скликанні – 16%).

Водночас в Україні та Вінниці, зокрема, спостерігається  високий рівень гендерної нерівності на ринку праці. Це виявляється у розмірах оплати праці, нерівних можливостях отримання доступу до економічних ресурсів тощо.

Програма “Місто за рівність” передбачає не лише встановлення гендерної рівності серед чоловіків та жінок в політиці та на ринку праці. Вона також враховує потреби окремих груп осіб, зокрема: люди з інвалідністю, внутрішньо-переміщені особи, ВІЛ-позитивні, наркозалежні та жінки й чоловіки з нацменшин.

Серед основних завдань програми:

забезпечення представництва обох статей у формуванні місцевої політики на рівні не менше 30%;

підвищення рівня обізнаності представників органів місцевого самоврядування щодо гендерної рівності;

попередження та протидія гендерно-зумовленому та домашньому насильству;

удосконалення механізму захисту та надання допомоги постраждалим від дискримінації за ознакою статі;

тощо.

Дізнатись більше про Концепцію програми можна тут.

50%