Жінки — це 50% успіху України

Для Києва вирішили розробити гендерний паспорт

Київська міська державна адміністрація ініціювала створення «Гендерного паспорта м. Києва». Це інформаційний інструмент, який застосовують для моніторингу стану забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Про відповідну ініціативу розповіла заступниця голови КМДА Марина Хонда, пише Офіційний портал Києва.

 

За словами Хонди, «Гендерний паспорт» дозволяє дослідити ступінь рівності у доступі до ресурсів, роботи, економічних, освітніх, фінансових, соціальних послуг, повноважень щодо прийняття рішень, контролю над активами, станом дотримання прав і свобод.

Марина Хонда

Як зауважила заступниця голови КМДА, формування повного «Гендерного паспорту» дасть можливість збирати та акумулювати необхідну статистичну інформацію, розробляти та поступово вдосконалювати як індикатори, так і саму методологію оцінки стану забезпечення рівних прав та можливостей; досліджувати та інтерпретувати відповідні динамічні тренди.

Подальша систематизація і генералізація отриманих даних посилить якість планування заходів із забезпечення прав людини підрозділами КМДА та РДА, зазначила Марина Хонда. Водночас, вказала вона, бюджетне планування стане більш ефективним завдяки гендерно-орієнтованому підходу.

На сьогодні, комплексно сформований гендерний паспорт будь-якої адміністративно-територіальної одиниці відображає існуючі гендерні розриви, диспропорцію та демонструє динаміку в різних суспільно-економічних, соціокультурних, політичних, побутових та інших сферах життя населення.

У КМДА також пояснили, якою є мета створення гендерного паспорта.

Марина Хонда звернула увагу на те, що гендерний підхід створює ефективну систему забезпечення мешканців міста доступними та якісними послугами і надає рівні можливості впливу на ухвалення рішень щодо розбудови міста.

Гендерна проблематика виділяє такі основні групи гендерної статистики: робота, гроші, знання, час, влада, здоров’я. Крім основних груп ідентифікуються також дві супутні області – насильство і нерівність, зосереджені на конкретних явищах, які характерні лише окремим специфічним групам населення (фактор насильства застосовується для фіксації насильства щодо жінок і дівчат, а фактор нерівності розглядає гендерні розриви серед конкретних груп населення (люди з інвалідністю, неповні сім’ї, мігранти, групи ризику щодо суспільно-небезпечних хвороб тощо).

Гендерний паспорт працює на основі акумулювання, обробки і аналізу статистичної інформації, даних опитувань, самооцінок респондентів, вторинного аналізу інформації з інших джерел, уточнила заступник голови КМДА.

«Тому цей інструмент дає змогу виявити результативність, досяжність і ефективність існуючих програм і політик, сприяє розвитку та впровадженню формування доказової політики у сфері гендерної рівності, може бути використаний для роботи щодо планування, програмування та реалізації важливих цільових соціальних програм», – розповіла Марина Хонда.

Також повідомляється, що нині гендерний паспорт Києва перебуває у стадії розробки. Для цього створюють робочу групу у складі профільних управлінь КМДА, депутатів Київради, представників НГО (ГС «Українські жінки», ГС «Спілка жінок України», ГО «Бюро суспільного розвитку»), науково-дослідних інститутів, ЗМІ тощо.

Нагадаємо, в лютому у Харкові презентували новий гендерний паспорт міста.

50%