Головна Статті День народження Меркель: 10 несподіваних фактів про «залізного канцлера» Німеччини

День народження Меркель: 10 несподіваних фактів про «залізного канцлера» Німеччини

0
1,487
BERLIN, GERMANY – JULY 04: German Chancellor Angela Merkel is pictured during the Plenary Session of the Bundestag on July 04, 2018 in Berlin, Germany. (Photo by Janine Schmitz/Photothek via Getty Images)

У вівторок, 17 липня, свій день народження відзначає перша і єдина жінка на посаді канцлера в історії Німеччини Ангела Меркель.

Німецькому політику і справжній «залізній леді» виповнюється 64 роки. Її звикли бачити суворою і стриманою, в діловому костюмі та в компанії провідних політичних фігур світу. І тим не менш жінка, що ховається за політичною маскою, досі залишається загадкою: канцлер завжди наполегливо захищала недоторканність свого приватного життя.

OBOZREVATEL зібрав десять цікавих і несподіваних фактів з життя «залізного канцлера», які неодмінно здивують читача.

  1. Меркель обожнює писати і отримувати SMS, тому практично ніколи не випускає телефон із рук

Так, Ангела Меркель за день відправляє десятки SMS своїм підлеглим і з нетерпінням чекає появи їхніх повідомлень на екрані смартфона, який завжди перебуває у беззвучному режимі. Особливо їй подобаються новинні повідомлення по SMS (в середньому вона отримує близько 70-100 за день).

Текстові повідомлення – це кращий спосіб зв’язатися з канцлером, враховуючи, що голосова пошта відключена вже багато років (канцлер побоюється, що може пропустити повідомлення або забути відповісти на нього), а електронною поштою вона не користується з міркувань безпеки.

  1. У канцлера немає особистого комп’ютера

Єдиним гаджетом, яким користується політик, став iPad, за допомогою якого вона читає новинні сайти і стежить за біржовими котируваннями.

  1. Вона захоплюється Америкою

Канцлер ФРН ще з підліткового віку відчуває захват щодо США, в чому вона зізналася ще в 2009 році під час виступу в американському Конгресі:

«Мене завжди захоплювала американська мрія, можливість для кожного досягти успіху, йти своїм шляхом, покладаючись на власні сили».

До падіння Берлінського муру вона думала, що у неї вийде побувати в США не раніше, ніж в 60 років: громадянам Східної Німеччини було майже неможливо поїхати на Захід, оскільки влада боялася, що вони можуть втекти. Отримати дозвіл на виїзд за кордон вони могли тільки після досягнення пенсійного віку.

Меркель вдалося втілити мрію набагато раніше: влітку 1990 року вона вирушила у відпустку в Каліфорнію разом із Йоахімом Зауером, за якого вона тоді ще не встигла вийти заміж.

  1. Канцлер боїться собак

Якщо в цьому світі щось і викликає в неї жах, то це собаки. Почалося все з нападу мисливського пса її сусіда в 1995 році: він вчепився Меркель в ногу, коли вона поверталася з прогулянки на велосипеді до свого заміського будинку біля польського кордону.

Її фобія досягла неймовірних масштабів: що під час поїздок за кордон її підлеглі завжди попереджають господарів, що після прибуття канцлера поблизу не повинно бути жодного собаки. Цього правила дотримуються всі, за винятком Володимира Путіна, з яким у неї склалися напружені відносини.

  1. У 90-х німецький правитель носила прізвисько «дівчинка Коля»

Меркель отримала прізвисько «дівчинка Коля», коли канцлер Гельмут Коль у 1990 році несподівано для багатьох призначив її міністром у справах жінок та молоді.

  1. Вона фанатка французької мови

Під час урочистих церемоній з нагоди святкування 50-річчя від дня підписання Єлисейської угоди Ангела Меркель без кінця повторювала, що молоді необхідно знати мову історичного партнера Німеччини і що вона шкодує, що не знає французької та мріє вільно розмовляти нею.

Зазначимо, політик, крім німецької, володіє англійською та російською мовою, причому остання була її улюбленим предметом у школі.

  1. В її команді лише «хлопчики»

Хоча двоє найближчих радників Ангели Меркель – жінки, канцлер завжди любила оточувати себе молодими людьми з багатообіцяючою кар’єрою. Так має виглядати просування політичними щаблями, на думку політика.

Політичні противники багато років тому охрестили її команду «хлопчачою групою». Всі її підлеглі вирізняються блискучими якостями, проте не настільки, щоб затьмарити саму Меркель.

  1. Вона не є власником своєї квартири

На відміну від попередників, Ангела Меркель відмовилася переїздити в призначене для канцлера службове житло і залишилася у великій квартирі в центрі Берліна разом із чоловіком Йоахімом Зауером. Крім того, вона всього лише знімає цю квартиру. Цікаво, що туди ще жодного разу не ступала нога журналіста.

  1. У 2008 році Ангела відволікла світ від обговорення проблем політики Німеччини в Афганістані… глибоким декольте

Зазвичай Меркель рідко носить спідниці і сукні, надаючи перевагу брючним костюмам і блейзерам, і завжди виглядає непомітно та елегантно. Однак був випадок, коли Канцлер вийшла у світ з таким глибоким декольте, що приголомшила всіх присутніх. Так, на відкритті нової опери в Осло Ангела вдягла сукню з величезним вирізом, через що всі на деякий час забули про те, що обговорювали питання присутності збройних сил Німеччини в Афганістані.

  1. Іноді вона втрачає холоднокровність

Ангела Меркель прославилася вмінням зберігати холоднокровність в будь-якій ситуації, флегматичним характером, «спокійною силою». На її столі стоїть маленька посріблена кісточка з написом «In der Ruhe liegt die Kraft» – «Сила у спокої».

Проте, іноді вона все ж нервується, в таких випадках в її мові постійно проскакує слово «Scheiße» (л**но).

50%

Джерело – Обозреватель

Більше публікацій
Більше публікацій Леся Ганжа
Більше публікацій Статті